Ana içeriğe atla

Kat Mülkiyeti Kanunu'na Göre Aidatlardan Kim Sorumludur?

KMK Gereği Genel Sorumluluk
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu incelendiğinde bu Kanunun esasen kat maliklerinin hak ve yükümlülüklerini ortaya koymak için oluşturulduğu anlaşılmaktadır. Çünkü neredeyse tüm maddelerde kat maliklerinin sorumlulukları vurgulanmaktadır. Fakat Kanunun bir maddesi var ki bu madde ile kimlerin sorumlu oldukları net şekilde ortaya konulmuştur. 
  • KMK 18. maddesine göre:
  • Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır.
  • Bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.
  • Kanunun düzenlemesinden de anlaşıldığı üzere kat malikleri, kiracı ve her ne adla olursa olsun daireden devam faydalananlar kat maliki ile aynı sorumluluklara sahiptirler.

Peki aidatlardan kim sorumludur?
Ülkemizde aidat olarak adlandırılan, KMK diliyle gider avansından kural olarak kat maliki sorumludur. Bununla birlikte KMK 22. maddesinde kat maliki dışında kimlerin sorumlu olacağı açıklanmıştır.
  • KMK 22. maddesine göre:
  • Bağımsız bölümdeki kiracı, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da kat maliki gibi sorumludur. 
  • Kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.
  • Kanunun düzenlemesini açmak gerekirse; Kiracı, oturma hakkı sahibi ve her ne sebeple olursa olsun daireden sürekli faydalanan kişi aidattan ev sahibi gibi sorumludur.
Apartman yöneticisi esasen kiracıdan aidatın tamamını isteyebilir keza apartman yönetimine karşı kiracı ev sahibi gibi sorumludur. Apartman yöneticisi aidatını ödemeyen kiracıya karşı her türlü hukuksal yaptırımda bulunabilir.

Ev sahibinin bu noktada dikkat etmesi gereken husus kiracı ile yazılı bir kira sözleşmesi yapması ve bu sözleşmede "apartmanın genel gider, yakacak, su, elektrik ve aidat borçlarından kiracı sorumludur" denilmesidir. Kırtasiyelerde satılan ve internette kolaylıkla bulunabilen matbu kira sözleşmelerinde genellikle bu husus yazmaktadır.

Uygulamada sorumluluğunu yerine getirmeyip aidat borcunu ödemeyen kiracının borcunun tamamı daire sahibinden tahsil olunmaktadır. Kiracının ödemediği aidat borcunu ödeyen ev sahibi ise kiracıya karşı elindeki kira sözleşmesine dayanarak icra takibi gerçekleştirerek kiracı için ödemiş olduğu parayı iade alabilmekte ve kiracının aidat ödeme yükümlülüğü ortadan kalkmamaktadır.

Yargıtay içtihatlarına göre daireden herhangi bir şekilde sürekli faydalanan bir kişinin varlığı yöneticinin aidat tahsili için yeterli sebeptir. Örnek olarak ev sahibinin eşi daireden sürekli şekilde faydalanıyorsa ev sahibi AHMET BEY olsa bile EŞİ FATMA HANIM dan söz konusu aidat alınabilir, aynı şekilde kiracı MEHMET BEY borcunu ödemese de OĞLU ALİ BEY söz konusu dairede devamlı suretle faydalanıyor, yaşıyor ise yönetici pekala ALİ BEY'den de aidat tahsilatı yapabilir. Bu hususun dayanağı şüphesiz ki KMK 22. maddesindeki devamlı şekilde faydalanma kıstasıdır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

SİTELERDE KAPALI OTOPARKLARDA LPG'Lİ ARAÇ YASAĞI KALKTI MI?

LPG'li araçların Site, apartman ve AVM otoparklarına girişi bilindiği üzere uzun yıllardır yasak. Bu tür yerlere araçların girişlerinin yasaklı olmasının sebebi olası bir yangın durumunda bu araçlardan kaynaklı büyük felaketlerin ortaya çıkmaması ve olası bir gaz kaçağının yangına sebep olmamasıdır. Bu yasağın kaldırılması için LPG satıcısı firmalar ile dernekler büyük girişimlerde bulunmuşlarsa da son dönemde yasakların kalması için tek gelişme AVM'ler yönünde olmuştur. Buna göre  BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK'te 60. maddede 04/11/2020 tarihinde değişiklik yapılmış ve AVM kapalı otoparklarında mevzuata uygun değişilerin yapılması halinde otoparkların yeterli önlemleri alan ve izin de alabilen AVM'lere girişlerine izin verilmiştir. Site ve apartmanlar yönünden LPG'li araçların kapalı otoparklara girmesine yönelik yasak 2024 yılının Mayıs ayı itibariyle devam etmektedir. BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 60. madde: (4) LPG veya sık...

Site ve Apartmanlarda Kimlik Bildirme Kanununa Göre Hareket Edilmesi

Sitelerde yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi, yönetimlerin dairelerde yaşayan kişilerin kimler olduklarının bilmemesi veya bilinen kişilerden farklı kişilerin ikamet ettiğinin anlaşılmasıdır. Bu durum sitelerin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak beraberinde birçok sorunu da getirmektedir. Bunlardan birkaçı şöyledir; Sitede güvenlik açığının oluşması,  Diğer kat maliklerinin can ve mal güvenliğinin tehlikeye düşmesi, Sitenin prestij ve değerinin düşmesi, Terör olaylarına maruz kalınması, Hırsızlıkların artması, Aidatlarını ödemeyen site sakinlerinin kimliklerinin belirlenememesi ve yanlış kişilere icra takibi açılması vb.    Kimlik Bildirme Kanunu 11. maddesi gereği, kayıt dışılığın önlenebilmesi için en büyük görev site yöneticileri ve kapıcılara düşmektedir. Aynı şekilde kat malikleri de yöneticiye yardımcı olmak ve gereken bilgileri kanunen vermek zorundadırlar. Yöneticilerin ve sitede ikamet edenlerin şahsi sorumluluklarının doğmaması için kiml...

KEP ADRESLERİ VERİTABANI

ÜNİVERSİTELERİN KEP ADRESLERİ No Üniversite KEP Adresi 1 Abdullah Gül Üniversitesi agu@hs01.kep.tr 2 Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi acibademuniv@hs02.kep.tr 3 Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adanabtu@hs01.kep.tr 4 Adıyaman Üniversitesi adiyamanuniversite@hs01.kep.tr 5 Afyon Kocatepe Üniversitesi aku@hs01.kep.tr 6 Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi afsu@hs01.kep.tr 7 Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi agriibrahimcecenuniversitesi@hs01.kep.tr 8 Akdeniz Üniversitesi akdenizuniversitesi@hs01.kep.tr 9 Aksaray Üniversitesi aksarayuniversitesi@hs01.kep.tr 10 Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi alanyaa...