Ana içeriğe atla

Apartman ve Site Aidatlarında Gecikme Faizi (Tazminatı)



Apartman ve Site yönetimlerinin toplayacağı aidatlardan kimlerin sorumlu olduğunu daha önceki yazımızda açıklamış idik (bkz: ilgili yazı). Bu yazımızda aidat kaynaklı gecikme tazminatı, halk adıyla gecikme faizinin niteliğini ve oranını inceleyeceğiz. 

(Yazımızda bahsi geçen aidat, hukuki ismiyle gider avansıdır ancak halkımız aidat terimini daha çok kullandığı için biz de aidat olarak bahsedeceğiz.)
  • Aidatların Gecikme Tazminatının Hukuki Dayanağı Nedir?

Gecikme tazminatı 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda (bkz: KMK) 20. maddede aidatların toplanmasıyla ilgili düzenleme yapılmış ve düzenlemenin sondan ikinci fıkrasındaki düzenleme tam olarak şöyledir;

".................. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür."

Bu düzenleme gereği aidatını zamanında ödemeyen kat malikinin borcuna aylık %5 gecikme tazminatı işletilmektedir. 14/11/2007 tarihli kanuni düzenleme öncesinde bu gecikme tazminatı oranı %10 idi.
  • %5'ten Daha Fazla Gecikme Tazminatı İstenebilir mi?

Gecikme tazminatının Kanunun düzenlemesi gereği %5 olacağı gayet açıktır ancak bazı apartman ve sitelerde %5'ten daha fazla gecikme tazminatı talep edildiği görülmektedir. Çoğu zaman bu gecikme tazminatlarının yasaya uygun olmayan şekilde istendiği görülmektedir.

Bir kat malikinden fazla gecikme tazminatı istenebilmesinin iki yolu vardır.

1-Kat Malikleri Kurulu Toplantısında Alınacak Karar

2-Yönetim Planındaki %5'ten Fazla Gecikme Tazminatı Toplanacağına İlişkin Düzenleme

Görüldüğü üzere gecikme tazminatı yasal dayanakları olan ve kimi zaman Kanundaki oranın üzerinde belirlenebilen bir aidat geciktirme 'ceza'sıdır. Bu tazminat site ve apartmanların işleme ve düzenliliği için caydırıcılık etkisi göstermesiyle etkili bir düzenlemedir. Site ve apartman yönetimlerinin giderlerini karşılamada ek gelir için kullanacağı bir enstrüman olması sebebiyle gecikme tazminatının Kanunun en önemli düzenlemesi olduğunu söylememiz abartı olmayacaktır.

Bu sebeplerle gecikme tazminatının uygulamasının doğru yapılması site ve apartmanlarda olumlu neticeler getirebileceğinden bir uzmandan destek alınarak kat maliklerini mağdur etmeyecek şekilde hakkaniyetli bir tazminat geliri elde edilebilecektir.