Ana içeriğe atla

NOTERDEN YOLLANACAK İŞ SÖZLEŞMESİ FESİH İHTARLARINDAN DAMGA VERGİSİ ALINMASI HUSUSU 2024-EYLÜL

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye Noterler Birliği'ne verilen cevaba göre aşağıdaki ihtarlardan nisbi damga vergisi alınması ve nisbi harç alınması gerektiği belirtilmiştir;

İlgili metin tam olarak şu şekildedir;

"1- 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda yer alan 

-Taksitle satış sözleşmeleri

-Tüketici kredisi sözleşmeleri

Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri muhtevasında bulunan cayma hakkının kullanılmasına yönelik olarak düzenlenmek istenilen ihbarnameler ile, 

2- 4857 sayılı İş Kanununda yer alan 24 üncü ve 25 inci maddeler muhtevasında yer alan süre bitiminden önce haklı feshe ilişkin olarak düzenlenecek olan ihbarnamelerin, taraflar arasında yeni bir kağıt düzenlenmesine veya karşı tarafın kabulüne gerek duyulmaksızın ihbara konu sözleşmeyi sona erdirmesi durumunda, fesihname olarak değerlendirilerek nispi damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Bu ihbarnameler üzerinde onaylama işlemi yapıldığında nispi harç da alınacağı tabiidir."

2024 Eylül ayı itibariyle uygulanmaya başlanan bu yeni harçla ilgili olarak noterliklerde ödenecek tutarlar yükselecek olup, bu düzenlemeye ilişkin TBB'nin noterlere gönderdiği yazı için TIKLAYINIZ.



İş Kanunu 24 ve 25. maddesi şu şekildedir;

İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı

Madde 24 - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I. Sağlık sebepleri:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.

b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.

c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.

d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.

e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,

f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.

III. Zorlayıcı sebepler:

İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.



İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı

Madde 25 - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

I- Sağlık sebepleri:

a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa yakalanması veya engelli hâle gelmesi durumunda, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.[7]

b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.

(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.

b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.

c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.

d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.[8]

e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.

f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.

g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

III- Zorlayıcı sebepler:

İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.

IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.

İşçi feshin yukarıdaki bentlerde öngörülen sebeplere uygun olmadığı iddiası ile 18, 20 ve 21 inci madde hükümleri çerçevesinde yargı yoluna başvurabilir.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SİTELERDE KAPALI OTOPARKLARDA LPG'Lİ ARAÇ YASAĞI KALKTI MI?

LPG'li araçların Site, apartman ve AVM otoparklarına girişi bilindiği üzere uzun yıllardır yasak. Bu tür yerlere araçların girişlerinin yasaklı olmasının sebebi olası bir yangın durumunda bu araçlardan kaynaklı büyük felaketlerin ortaya çıkmaması ve olası bir gaz kaçağının yangına sebep olmamasıdır. Bu yasağın kaldırılması için LPG satıcısı firmalar ile dernekler büyük girişimlerde bulunmuşlarsa da son dönemde yasakların kalması için tek gelişme AVM'ler yönünde olmuştur. Buna göre  BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK'te 60. maddede 04/11/2020 tarihinde değişiklik yapılmış ve AVM kapalı otoparklarında mevzuata uygun değişilerin yapılması halinde otoparkların yeterli önlemleri alan ve izin de alabilen AVM'lere girişlerine izin verilmiştir. Site ve apartmanlar yönünden LPG'li araçların kapalı otoparklara girmesine yönelik yasak 2024 yılının Mayıs ayı itibariyle devam etmektedir. BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 60. madde: (4) LPG veya sık...

Site ve Apartmanlarda Kimlik Bildirme Kanununa Göre Hareket Edilmesi

Sitelerde yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi, yönetimlerin dairelerde yaşayan kişilerin kimler olduklarının bilmemesi veya bilinen kişilerden farklı kişilerin ikamet ettiğinin anlaşılmasıdır. Bu durum sitelerin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak beraberinde birçok sorunu da getirmektedir. Bunlardan birkaçı şöyledir; Sitede güvenlik açığının oluşması,  Diğer kat maliklerinin can ve mal güvenliğinin tehlikeye düşmesi, Sitenin prestij ve değerinin düşmesi, Terör olaylarına maruz kalınması, Hırsızlıkların artması, Aidatlarını ödemeyen site sakinlerinin kimliklerinin belirlenememesi ve yanlış kişilere icra takibi açılması vb.    Kimlik Bildirme Kanunu 11. maddesi gereği, kayıt dışılığın önlenebilmesi için en büyük görev site yöneticileri ve kapıcılara düşmektedir. Aynı şekilde kat malikleri de yöneticiye yardımcı olmak ve gereken bilgileri kanunen vermek zorundadırlar. Yöneticilerin ve sitede ikamet edenlerin şahsi sorumluluklarının doğmaması için kiml...

KEP ADRESLERİ VERİTABANI

ÜNİVERSİTELERİN KEP ADRESLERİ No Üniversite KEP Adresi 1 Abdullah Gül Üniversitesi agu@hs01.kep.tr 2 Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi acibademuniv@hs02.kep.tr 3 Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adanabtu@hs01.kep.tr 4 Adıyaman Üniversitesi adiyamanuniversite@hs01.kep.tr 5 Afyon Kocatepe Üniversitesi aku@hs01.kep.tr 6 Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi afsu@hs01.kep.tr 7 Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi agriibrahimcecenuniversitesi@hs01.kep.tr 8 Akdeniz Üniversitesi akdenizuniversitesi@hs01.kep.tr 9 Aksaray Üniversitesi aksarayuniversitesi@hs01.kep.tr 10 Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi alanyaa...