Ana içeriğe atla

KAPICILARIN HAKLARI VE İŞ DAVALARI



Apartman görevlisi veyahut kanundaki ismiyle kapıcı olarak görev yapan işçilerin işçilik hakları 4857 sayılı İş Kanunu ve Konut Kapıcıları Yönetmeliği'nde açıkça belirlenmiştir. 

Kapıcılar apartman ve sitelerde tüm gün çalışmakta, kimi zaman hem temizlik hem ısınma hem de servise çıkmaktadır. Bu kadar çok iş yapan kapıcıların site ve apartmandan uzak olmamaları ve her ihtiyaca yetişebilmeleri için kendilerine kapıcı dairesi veya kapıcı lojmanı olarak isimlendirilen daireler ücretsiz olarak tahsis edilmektedir.

Ücretsiz tahsil edilen bu yerlerde buna ek olarak su, ısınma, elektrik, telefon, internet hizmetleri de apartman yönetimleri tarafından karşılanmaktadır. Apartman yönetimlerinin bu hareketleri aslında kapıcılara büyük bir fayda sağlamaktadır.

Kıdem tazminatı hesaplaması kapıcılara sağlanan tüm bu ücretsiz lojman, elektrik, su, ısınma vs. hakların da asıl maaşa yapılmaktadır.

Site ve apartman yönetimleri hem ücretsiz hak verip hem de bunların tazminata nasıl eklendiğini çoğu zaman anlamamakta ve kabul etmemektedir ancak işin iç yüzü çok farklıdır.

Kapıcıların kıdem tazminat hesabı herkesin anlayabilmesi için şu şekilde olmaktadır;

KAPICILARIN KIDEM TAZMİNATINA EKLENENLERİN:

MAAŞ, KAPICI LOJMANI, ELEKTRİK BEDELİ, SU BEDELİ, ISINMA BEDELİ, TELEFON-İNTERNET BEDELİ, BAYRAM İKRAMİYELERİ.

ÖRNEĞİN NORMAL MAAŞININ BRÜTÜ 4000 TL OLAN KAPICININ BUNA EK OLARAK SU FATURALARI, ELEKTRİK FATURALARI, DOĞALGAZ FATURALARI, LOJMAN KİRAYA VERİLSEYDİ VEYAHUT KAPICI LOJMANA KİRA BEDELİ ÖDESEYDİ NE KADAR KİRA ÖDEYECEKSE O KADAR KİRA BEDELİ, KULLANDIĞI TELEFON FATURALARININ BEDELİ KIDEM TAZMİNATINA EKLENMEKTEDİR. BU DA KIDEM TAZMİNATINI YÜKSELTMEKTEDİR.

Hukuk büromuz uzun yıllara dayanan site ve apartmanların hukuk müşavirliği hizmetlerinden dolayı edindiği tecrübe ile kapıcıların neler alabileceklerini, kıdem tazminatlarını yükselten unsurları, fazla mesai, bayram tatili alacaklarını vs. tüm hak ve alacaklarının içeriklerini çok iyi bilmektedir. 

Pendik, Tuzla, Kocaeli'ndeki apartmanların şartlarıyla büyük sitelerin olduğu Büyükçekmece, Esenyurt, Başakşehir, Beylikdüzü, Halkalı, Küçükçekmece, Florya, Bakırköy gibi ilçe ve semtlerdeki şartlar farklı olmaktadır ve her bir kapıcının alacakları ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Neticesinde site yöneticilerinin ve apartman yöneticilerinin değişimleri sebebiyle ortaya çıkan keyfi işten çıkartmalar, işçilere uygulanan mobbing, kapıcılarla olan geçmişe dayalı husumet vs. bunların hepsi kapıcıların işlerini kaybetmelerine sebep olabilmektedir. Site ve apartmanların yükünü çeken kapıcıların ve apartman görevlilerinin haklarının son noktasına kadar alınabilmesi için gerekli girişimler hem site ve apartmanlara hukuki hizmet veren hem de kapıcı hakları ve iş hukuku alanında uzman olan avukatlar tarafından sağlıklı şekilde çözülebilmektedir.

Kapıcıların haklarını iyi bilen, İş Hukuku ve Kat Mülkiyeti Hukuku alanında uzman avukatlardan destek almanızı öneririz.


AV. MUSTAFA ÖZMEN

0507 899 47 48

av.mustafaozmen@gmail.com