Ana içeriğe atla

SİTE YÖNETİM PLANI VE ÖNEMİ



Site ve apartmanlar YÖNETİM PLANI olarak adlandırılan bir nevi sitenin anayasası olarak belirlenen, siteyi inşa eden firma tarafından hazırlanan ve tapuya verilen belgelere göre yönetilmektedir.

Her sitenin bir yönetim planı vardır. Yönetim planı sitenin işleyişiyle ilgili bilgileri içermektedir. Yönetim Planı kırtasiyelerden alınmış veyahut internetten kopyala-yapıştır yöntemiyle alınarak tapuya verilmişse; ya da inşaat firması başka bir projesindeki yönetim planını yeni projesinde kullanıyorsa artık o sitede yönetim planını değiştirmek için tüm kat maliklerinin 4/5'inin oyuna ihtiyaç vardır. 

Bu tür basit, niteliksiz yönetim planları site ve apartmanları sadece Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yönetmek anlamına geleceğinden 1965 yapımı kanunda olmayan ancak günümüz sitelerinde standart haline gelen kapalı otoparklar, havuzlar, spor salonları, sauna, spa merkezleri, hamamlar, site dükkanları vs. tüm bu alanların kullanım, işletim tarzlarının site toplantılarında alınacak kararlara göre yapılacağını gösterir.

Site yönetim planında yönetici seçimleri, toplantı zamanları, toplantıların yönetim tarzları vs. genelde belirtilmektedir.

Kırtasiyeden alınan yönetim planında 5 sayfalık standart içerikler varken siteler için yapılan özel yönetim planları 30-35 sayfaları bulmakta ve çok detaylı ve geniş kapsamlı olmaktadır. Tarafımıza başvuru yapan bilinçli müteahhit firmalar için hazırladığımız yönetim planları oldukça sağlıklı ve gelecekte de kullanılabilecek niteliktedir. Yönetim Planını yapacak ehil kişilerin avukat, Kat Mülkiyeti Hukuku alanında uzun yıllar tecrübeli ve aktif olarak bu sektörün içerisinde çalışan kişilerden olmaları yönetim planının detaylandırılmasını sağlayacaktır.

Site ve apartmanların yönetim tarzını merak eden kat malikleri tapuya giderek yönetim planının bir sureti gerekli harçları ödemek koşuluyla alabilirler.

Yönetim Planı değişikliğini başka bir yazımızda inceleyeceğiz.